Защо винаги сте гладни? Няма значение дали сте приключили със закуската,

...
Защо винаги сте гладни? Няма значение дали сте приключили със закуската,
Коментари Харесай

Постоянен глад: Ето причините да го изпитваме

Защо постоянно сте гладни? Няма значение дали сте завършили със закуската, обяда или даже вечерята. След известно време алармата се включва и тази празнина в стомаха ви ви дърпа назад към хладилника или шкафа с лакомствата в търсене на нещо, което да задоволи апетита ви.

Какво предизвиква този апетит? Възможно ли е да прекарате целия ден в възприятие на апетит? Знаем, че физиологичният апетит е друг от прочувствения и че в някои случаи фактори като безпокойство или стрес могат да изкривят тази биологична потребност. 

Вярно е, че хората с този проблем пробват да го управляват, че се грижат за графиците си, само че даже и така е мъчно да се успокои и управлява този физиологичен сигнал, който ни кара да ядем, който желае нещо сладко, нещо солено, просто нещо, което да сложим в устата си, с цел да успокоим къркорещия корем.

Има нещо, което всички би трябвало да знаем, преди да продължим.  Хранително-вкусовата индустрия влага големи суми пари, с цел да ни накара да консумираме избрани продукти постоянно . И го вършим, без да се постанова да изпитваме физиологичен апетит. Как се изяснява това?

Голяма част от храната, която консумираме, е детонация от нишестета, захар, мазнини, сол, мононатриев глутамат и също по този начин наречените екситотоксини. Това са артикули, които ни генерират чувство за наслаждение при потреблението и като че ли това не е задоволително, карат ни да желаеме още.

Лошата диета и желанието за ястие на избрани артикули могат да основат циничен кръг, който не е верен.  Като цяло, огромна част от питателните разстройства идват от пристрастяването към нездравословни храни, които са извънредно апетитни.

Този факт се учи от десетилетия. Много хора изпитват некадърност да управляват потреблението на избрани неразрешени храни (калорични и мощно преработени). Те са артикули с капацитет за пристрастяване, които ви карат да изпитвате непрекъснат апетит.

Това възприятие на апетит не е физиологично, то е резултат от мозъчни механизми, които дирижират процесите на пристрастяване. Това може да ни докара до рискови обстановки като постоянно преяждане (ядене даже когато сте сити единствено заради предпочитание, изразходване на артикули скрито, ястие на огромни количества храна в несъмнено време и т.н.).

Важно е да консумираме колкото се може повече естествени храни.  Засищат и в тях липсват добавките, които ни карат да ядем непрекъснато.

Голяма част от нас, когато подготвяме храна, не го вършим поради потребността да се нахраним и да останем живи. Ядем, с цел да задоволим страстите си. В доста случаи, с цел да им дадем леговище и да ги успокоим. Емоции като отчаяние, безпокойствие, злощастие или даже досада, могат да ни накарат да сме гладни непрекъснато.

Трябва да се обърне и особено внимание на съня. Какво общо има нощната отмора с възприятието на апетит? Всъщност, доста. Лошото качество на съня трансформира хормоните. Ако този неприятен сън е непрекъснат и се поддържа с течение на времето, той оказва въздействие върху циркадните ритми и с наред с други проблеми, поражда недостиг на детайли като лептин и грелин.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР